La cambra fosca: una experiència màgica

La cambra fosca: una experiència màgica

Una de les activitats del curs de Cultura Audiovisual de Batxillerat consistí en la preparació d’una cambra fosca per la qual van passar diferents grups i els alumnes de Batxillerat van explicar l’experiència i en què consistia la pràctica. La cambra fosca es basa un un principi òptic segons el qual la llum viatja en línia recta i quan alguns rajos, reflectits per un objecte, passen a través d’un forat molt petit, es creuen i formen una imatge invertida. Aristòtil ja ho coneixia.

Per poder gaudir de l’experiència, els alumnes de cinema en curs de 4t van tancar totes les entrades de llum del Departament de música amb cartolines negres. Van fer un foradet amb un cúter a la finestra tapada per la cartolina. A través del forat es projectava la llum en un paper blanc vegetal emmarcat que d’una manera gairebé màgica reproduïa el que hi havia a l’exterior. A la fotografia podem veure les cases que envolten el pati i una part del cel i les muntanyes.

També van posar en pràctica el que feien alguns pintors renaixentistes que resseguien els objectes projectats al paper i els permetia resoldre temes com la perspectiva. Amb aquesta pràctica ens vam poder iniciar als orígens de la fotografia.

 

 

Joan Villaplana. Fotògraf