Us animem a llegir alguns llibres que de ben segur comprarem per Sant Jordi

Us animem a llegir alguns llibres que de ben segur comprarem per Sant Jordi

Los inspiradores de Amela

Si el compreu tindreu a les mans un tresor en format lleuger: ni més ni menys que un resum de la saviesa de tots els temps. El guia és Víctor Amela, que després d’anys de lectures i entrevistes, resumeix el millor que ha trobat per inspirar la seva pròpia vida i el trasllada, sintètic i ben contextualitzat, a tot tipus de lectors. Apareixen 99 figures des de Jesucrist fins a Buda o Lao Tse, des d’Homer fins a Goethe, des de Jefferson fins Henry Ford, des de Kant a Borges o Dalí, retratades per la seva ploma àgil, que extreu de cadascuna sis grans sentències que podríem gravar en pedra o escriure en les bigues de casa com va fer Montaigne. En un món que ha abandonat l’ús dels llibres sagrats com a font d’inspiració, però que intercanvia per Internet píndoles de saviesa, aquest llibre ve a satisfer l’anhel per donar sentit i amplitud a la pròpia vida. La diferència està en la mirada sagaç de l’antòleg, que ens ofereix uns perfils impossibles de trobar en les enciclopèdies i ens explica per què ha escollit cada frase, cada joia.

Sos Cristians

Mai no hi havia hagut, des de l’època de les catacumbes, un intent massiu, organitzat i impune d’acabar amb comunitats cristianes senceres. Les dades colpidores que Pilar Rahola aporta en aquest llibre, d’una manera sistemàtica i rigorosa, són tràgiques i encenen totes les alarmes d’una sagnia que no sembla tenir aturador. Coptes, assiris, siríacs, ortodoxos de diverses litúrgies, protestants i també catòlics, pateixen avui l’estigma de la creu. Són màrtirs els caldeus assassinats pel Daeix per no voler convertir-se a l’islam, o els coptes morts per les bombes a les catedrals d’Egipte, o els cristians nord-coreans tancats per tota la vida en camps de treball forçat a causa de la seva fe. Això és el martiri i aquests són els màrtirs del segle XXI.
I malgrat el crit desesperat de tantes comunitats violentades, el silenci s’imposa com un vel allà on pateixen el martiri, però també a Occident, on els cristians no formen part del que és políticament correcte.

La força d’un destí

Amb vint-i-un anys, Ceferino Carrión fuig de l’Espanya franquista, grisa i asfixiant, buscant aires nous. Després d’intentar-ho diverses vegades aconsegueix embarcar a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units, per fer realitat el seu somni. A Nova York canviarà d’identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon. A punt de ser cridat a files per anar a la guerra de Corea, torna a fugir a Hollywood, on un seguit de cops de sort el porten a viure a un pam de la glòria, a tocar de les estrelles de cinema que admira i de qui es convertirà en amic i confident. Amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent del Hollywood dels anys cinquanta i seixanta, amb estrelles habituals com Paul Newman, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy. Preocupat per oferir no només un espai de confidencialitat sinó també un servei acurat a les celebrities del Hollywood daurat, Leon torna a Catalunya per comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi.

La bruja

Nova Anglaterra, 1630. Un matrimoni de colons cristians, amb cinc fills, viu a prop d’un bosc que, segons les creences populars, està dominat pel mal. Quan el fill acabat de néixer desapareix i els cultius no creixen, els membres de la família es rebel·len els uns contra els altres: un mal sobrenatural els amenaça al bosc proper.

Los cuentos de buenas noches de niñas reveldes

Hi havia una vegada una princesa … una princesa? Què ?! Hi havia una vegada nena que volia arribar fins a Mart. Hi havia una vegada una dona que es va convertir en una de les millors tennistes del món i una altra que va descobrir com es dóna la metamorfosi de les papallones. De Frida Kahlo a Jane Goodall, de Coco Chanel a Nina Simone, de les germanes Bronte a Marie Curie aquest llibre narra les extraordinàries vides de 100 dones valentes i, a més, compta amb les il·lustracions de 60 artistes de tot el món.

Pol Masafret